søndag den 23. november 2008

Jul i Den gamle By

Det har været en vidunderlig dag! Først en veloverstået rengøring. Fulgt af en tur til Århus i blændende solskin. Vi skulle mødes med Dortes barndomsveninde Mette og hendes familie i Den gamle By.Det årlige julemarked startede i fredag. Og det er altid en fryd at gå rundt i de brostensbelagte gader. Stemningen er mageløs. Levendegørelsen af museet virker optimalt. Det er så meget nemmere at fornemme de gamle dage, når husene er fyldt med levende mennesker der bager småkager og jager med gårdskarlen. Eller når man midt i det hele, ser skolelæren irettesætte et par skidt-knægte der laver løjer og ballade. Husmoderen i Åbogade bagte småkager og vores lille selskab slog sig ned i den tilstødende stue, hvor der blev klippet julepynt og fortalt eventyr om Grantræet. Hos købmanden får man både hurtig og kvik betjening. I køkkenet i lyset fra ildstedet havde pigerne gang i grønlangkålen. 

Frelsens Hær var på plads på Torvet. Og de fik selvfølgelig en skilling. For selv om de ikke kan synge (det er et optagelseskrav!!!) - så gør de et godt stykke humanitært arbejde!!!


 

Vi kom hjem med rugbrød, kartoffelpølse, honninghjerter, vaniljekranse, klejner og kommenskringler. Rugbrød og kartoffelpølse - det SKAL vi have. Sådan er det bare. Det hører sig ligesom til. Og vi SKAL også hilse på de meget store ænder.... som Helle og jeg, da vi mødtes første gang i 86, efter et par timer fandt ud af altså var gæs.....

Jeg har årskort og er en af Den gamle Bys venner. Kortet gælder for mig + ledsager. Dorte og jeg elsker at tage derind - sommer og vinter. Bare gå rundt - nyde stemningen. Det er afslappet når man ikke har betalt tårnhøj entre og synes man skal halse igennem det hele. 

Hvis du endnu ikke har oplevet Den gamle By ved juletid - så se at komme afsted. Hvis man ikke er begejstret for et mylder af mennesker, så er tricket at ankomme ved skumringstid - ca. 16.00 og blive til de lukker klokken 19.00. Det kan man selvfølgelig ikke hvis man er blind som en muldvarp - for der er ikke elektrisk lys i de små køkkener og man kan let snuble på brostenene. Men kontrasten til vores egen tid bliver ligesom stærkere når man færdes lidt usikkert i tusmørket!

Ingen kommentarer: